Aandacht voor je mentale gezondheid

Er wordt veel aandacht besteed aan je fysieke gezondheid. Op televisie, door de overheid en ook door jouzelf wordt de waarde van een fit en gezond lichaam steeds vaker benadrukt. Je moet wel een kritische blik werpen op alles wat je ziet en hoort, want vaak gaat het er weer om je een product te verkopen. Maar daar prik je inmiddels wel doorheen. Maar hoe zit het eigenlijk met je mentale gezondheid? Sta je daar wel eens bij stil? Signalen van een ongezond fysiek lichaam zijn vaak overduidelijk. Je kunt niet meer goed naar het toilet, je hebt weinig energie of slaapt moeilijk, je hebt overgewicht , je botten doen zeer en je ademt slecht. En dat zijn nog lang niet alle symptomen van een ongezond fysiek leven. Maar hoe herken je signalen dat je mentale gezondheid wel wat aandacht kan gebruiken?

Teruggaan naar het verleden

Wanneer je jezelf er regelmatig op betrapt terug te gaan naar het verleden, kan je je afvragen waarom je dat doet. Was het toen beter? Maakte je je minder zorgen of was je toen blijer met jezelf of je situatie? Het kan zijn dat je leven erg veranderd is. Je hebt een serieuze relatie, een vast contract bij je baas, er zijn inmiddels kinderen, huisdieren en je hebt een mooie hypotheek. Daarnaast zijn er in de loop van de jaren mensen uit je leven verdwenen, waar je wellicht nog verdriet van hebt of nooit goed afscheid van hebt kunnen nemen. Als je hiermee aan de slag gaat, kom je al snel tot de conclusie dat het verleden de acceptatie van het nu in de weg zit.

Het accepteren van het heden

Soms wil je het verleden begrijpen en het een plaats kunnen geven, voordat je verder kunt. Maar vaak is dat niet nodig en gebruik je het als excuus om niet in het hier en nu te hoeven zijn. Zoek uit wat bij je past om van het huidige moment te leren genieten. Voor de een is het een yoga retreat in het buitenland, voor de ander een cursus mindfulness in het buurthuis om de hoek. Weer een ander heeft meer hulp nodig en gaat met een coach intensiever aan de slag.

Hoe zit het met de toekomst?

Je hoeft echt niet heel je toekomst uitgestippeld te hebben om een gelukkig leven te lijden waarin je je mentaal gezond voelt. Door in het moment te leven, realiseer je je al snel waar je behoefte aan hebt en hoe je die behoefte kunt vervullen. Soms doe je dat alleen, soms met je partner of met het hele gezin. Als je leert dat je geluk echt van jezelf af hangt en de keuzes die je maakt, ga je bijna als vanzelf deze keuzes bewuster maken. De bewustwording zorgt ervoor dat je niet meer terug kunt naar het verleden en maar blijft vergelijken. Je staat nu vol in het leven en grijpt alle kansen aan om plezier te hebben en lekker in je vel te zitten. En dat ben je ook waard.