Gezondheid en opvoeden

Het lijkt zo vanzelfsprekend: als je aan kinderen begint, dan wil je toch ook dat ze gezond ter wereld komen en gezond groot worden? Toch zie je vaak mensen om je heen, die niet heel logisch bezig zijn in jouw ogen. Ze blijven roken en drinken alcohol tijdens de zwangerschap en ze laten zich niet informeren over bepaalde voeding en gewoonten die goed of slecht voor de baby in de buik is. Of ze trekken zich er gewoon helemaal niks van aan.

Gezond geboren

Gelukkig worden de meeste baby’s gezond geboren en heeft het gedrag of de omgeving van de moeder niet per definitie een slecht effect op de baby in de buik gehad. Alle tests geven een normale uitslag en je kunt naar huis met een gezond jongetje of meisje. Iedereen is blij, want bij een baby’tje vinden we het het allerbelangrijkst dat het helemaal gezond ter wereld komt.

Gezond opvoeden

Waarom gebeurt het dan toch vaak, dat kinderen als ze groter worden, een basisdeel van gezond groter worden missen? Je moet niet alleen aandacht hebben voor voeding en verzorging van het lichaam. Je hebt als ouder een duidelijke voorbeeldrol en eigenlijk betekent dat, dat wat je diep van binnen al wel weet, nu ook tot uitvoering gebracht moet worden. Als je zelf al niet graag beweegt, sport of gezond eet en drinkt, hoe kan je kind dan gezond groot worden? Je kunt niet alle verantwoordelijkheid hiervoor aan de school,  scouting of grootouders overlaten. Wat er thuis gebeurt is minstens net zo belangrijk en misschien nog wel veel belangrijker dan je nu denkt.

Toekomst

Denk bij de komst van een kleintje dus ook al samen na over hoe je het op wil gaan voeden. Wat je zelf aan je levensstijl wilt gaan verbeteren, om het alles mee te geven dat het nodig heeft als het later groot en volwassen is. Het kan ook gaan om vaardigheden en doe ook vooral veel samen. Stuur je kleuter niet alleen op zwemles, maar ga ook regelmatig samen zwemmen. Zorg voor een fijne thuisbasis, waarin leren en fouten maken ok is. En maak vooral veel plezier.