Hoe lang gebruik je je medicijnen al?

Je hebt de neiging om iets wat ooit voorgeschreven is, maar op herhaalrecept te blijven bestellen en het in te blijven nemen. Maar weet je zeker dat je lichaam de medicatie nog steeds nodig heeft? Misschien zijn er ook al wel betere medicijnen ter vervanging van wat je nu slikt. Of er is een goedkoper alternatief voor dure medicijnen die je nu slikt, die niet vergoed worden door de zorgverzekering. Wat jouw reden ook is voor het slikken van medicatie, het kan soms goed zijn om weer eens een afspraak met je huisarts of specialist te maken en samen te kijken of het minder of anders kan.

Zelf stoppen

Je kunt natuurlijk het heft in eigen handen nemen en stoppen met je huidige medicatie. Maar je kunt de gevolgen van te voren niet inschatten als je geen kennis hebt over de werkzame stoffen in je medicijnen. Je bent ze immers niet voor niks gaan slikken. Ook als je wilt stoppen met je medicijngebruik is het goed om dit in overleg met je behandelend arts te doen. Op deze manier kun je gecontroleerd minderen en houdt je arts een oogje in het zeil om de fysieke gevolgen te overzien.

Nieuwe medicijnen

In de reclames op televisie zie je regelmatig dat nieuwe medicijnen onder de aandacht gebracht worden bij het publiek. De fabrikant van de medicijnen zit ook niet stil en onderzoeken leveren altijd weer nieuwe resultaten op, waarmee wijzigingen in de samenstelling van medicatie kan worden aangebracht. Als je iets hoort of ziet waar je meer van wilt weten, neem dan contact met je huisarts of apotheek. Traditioneel zag je de apotheek vooral als verstrekker van medicatie, maar een apotheek heeft nu ook veel meer informatie over werkzame stoffen in medicijnen of mogelijke alternatieven. De rol van de apotheker is dus gewijzigd ten opzichte van vroeger.

Je medicijnkastje

Houd je medicatie het beste op een vaste plek. Dus voorkom dat je in de voorraadkast, in de lade van je nachtkastje, in je toilettas, in je handtas, op je bureau en in de auto diverse soorten medicijndoosjes hebt liggen. Door ze op een plek te bewaren houd je niet alleen overzicht, maar kun je ook de houdbaarheidsdatum in de gaten houden. Medicijnen die over de datum zijn, kun je terugbrengen naar je apotheek. En doordat je overzicht hebt, kun je meteen een herhaalrecept ophalen bij je apotheek. Op deze manier zit je nooit zonder.