Wanneer je extra zorg nodig hebt

Iedereen kan wel eens wat extra’s gebruiken. Het kan om een tijdelijk situatie gaan, wanneer je na een kleine operatie uit het ziekenhuis komt. Je kunt dan net even wat moeilijker voor jezelf verzorgen. Je hebt hulp nodig bij kleine dingen, zoals de wond schoonhouden of het verband vernieuwen. Maar ook het huishouden of boodschappen doen kan ineens te veel voor je lichaam zijn. Je moet eerst weer herstellen, voordat je fysiek weer in staat bent om de dingen te doen, zoals je ze gewend was.

Zorg in alle maten en vormen

Je kunt zorg op verschillende manieren nodig hebben en ervaren. Het kan een tijdelijke hulp in het huishouden zijn zoals na een operatie, maar het kan ook permanente, dagelijkse hulp zijn bij het ouder worden. Je kunt je moeilijk zelf meer wassen en aankleden. Je beweegt steeds lastiger en dan kan in en uit bed stappen al een hele opgave zijn. Laat staan dat je elke dag naar de supermarkt loopt om je boodschappen te doen. Ouder worden is niet altijd makkelijk, gelukkig zijn er wel mensen in de zorg, die zich graag om je bekommeren.

Luxe zorgfaciliteiten

Voor de welgestelde oudere zijn er – ja, je leest het goed – ook luxe zorgfaciliteiten. Er zijn zelfs woongemeenschappen, waar je niet alleen zorg voor jezelf, maar bijvoorbeeld ook voor je huisdieren in kunt kopen. Je kunt iemand ‘bestellen’ die je hond uitlaat of met je kat naar de dierenarts gaat. Deze luxe woongemeenschappen zijn ook anders uitgerust. Er zijn diverse faciliteiten op locatie, zoals een kapper, schoonheidsspecialiste en pedicure. Er is een bar of café, waar je leert bridgen of een avondje kunt biljarten. Er is vierentwintig uur per dag en zeven dagen per week een conciërge aanwezig, die klussen in en om je appartement kan uitvoeren. De woongemeenschap heeft veel digitale snufjes, waardoor je met een druk op de knop contact hebt met iemand, die je helpt bij elke vraag die je maar mag hebben, urgent of niet. Voel je je eenzaam? Dan komt iemand je gezelschap houden met een kop koffie, de krant en een gezellig praatje.

Ouder worden

In bovenstaande uitersten zie je meteen twee grote verschillen: je bankrekening en je gezondheid zelf. Afhankelijk van je niveau en opleiding, de groeimogelijkheden binnen het bedrijf waar je gaat werken en je eigen ambities, heb je wel of niet de bankrekening die hoort bij de mogelijkheid om van een luxe woongemeenschap te gaan genieten als je ouder wordt. Maar je gezondheid speelt uiteindelijk de hoofdrol, waar je nu al invloed op kunt hebben. Want rijk of minder rijk zijn, heeft uiteindelijk weinig invloed meer als je niet meer gezond bent of je lichaam niet meer mee wil werken. En dus doe je er op dit moment alles aan, om maar zo goed mogelijk voor het lijf dat je in dit leven hebt te zorgen. Trek alles uit de kast om fit te blijven of weer fit te worden. Verzorg je lichaam en geest, van binnen en van buiten, zodat je op een prettige manier ouder wordt.