Werken aan je fysieke gezondheid

Je leest of hoort regelmatig in het nieuws hoe het gesteld is met de gemiddelde gezondheid van de Nederlandse mens. Als je de berichten moet geloven is het daarmee niet bijzonder goed gesteld. Je rookt te veel, drinkt en eet te veel en te ongezond, je beweegt te weinig en je klaagt er vervolgens op los. En al die tijd verhogen zorgverzekeraars hun premies jaarlijks, omdat de levensverwachting blijkbaar wel omhoog gaat en over een paar jaar de zorgkosten de pan uitrijzen. Je voelt de bui al hangen en besluit zelf om per direct gezonder te gaan leven, nu er nog geen medische noodzaak is.

De kosten van ongezond leven

Want wat kost ongezond leven eigenlijk? Je kunt hier kijken naar de letterlijke kosten van ongezond leven, zoals de aankoop van sigaretten, alle ongezonde maaltijden die per fiets of scooter aan je voordeur worden geleverd of het wekelijkse boodschappenkarretje dat gevuld is met chocolade, heerlijke toetjes, alcohol, nootjes, magnetronmaaltijden en ga zo maar verder. Maar er zijn ook verborgen kosten, zoals de kosten die je hierna kwijt bent aan de gevolgen van ongezond leven. Denk aan medicatie om je astma onder controle te houden, of de tabletten met vezels die je slikt om je stoelgang soepel te houden. Je ongezonde leven kost stiekem meer dan je had gedacht.

De kosten van gezonder leven

Natuurlijk kost eten en drinken geld. En natuurlijk is er altijd ruimte om jezelf te verwennen. Je hoeft geen strikt dieet te volgen om gezonder te leven. Begin met iets kleins. Vervang je koolzuur- en suikerhoudende dranken door kruidenthee of heerlijk water. Houd je niet van ‘gewoon’ water? Doe er dan een uitgeperste limoen of citroen in om het frisser te maken en een smaakje te geven. Verdiep je in de alternatieven die er mogelijk zijn. Een stukje pure chocolade is heerlijk en je moet dat ook echt niet weglaten. Maar het hoeft niet elke dag en je hoeft ook niet meteen de hele reep naar binnen te werken. Wat is ook lekker zoet, maar niet zo ongezond als bijvoorbeeld een BonBonBloc? Houd je van gedroogde vruchten, zoals dadels die heerlijk zoet zijn en ook nog eens wonderen voor je darmstelsel doen? Of heb je liever vers fruit of ongezouten en ongeroosterde noten? Je kunt ongezonde snacks makkelijk vervangen door iets gezonds en je bent dan zeker niet duurder uit.

De effecten van gezonder leven

Vaak is het een kwestie van doorzettingsvermogen. Je wilt snel resultaat zien. Maar weer fit en gezond worden heeft met meer te maken dan alleen je assortiment kruidenthee uitbreiden. Je moet weer gaan bewegen. Ja, het is herfst en ja, dan regent het vaak in Nederland. Maar schaf een goede poncho aan en koop een paar goede wandelschoenen die tegen een buitje kunnen. Als je een frisse neus haalt en toch nog even van die bank komt ’s avonds, ga je je snel fysiek beter voelen. En wat te denken van het mentale effect? Gezonder eten en meer bewegen voel je ook in je hoofd. Je bent weer helderder en positiever. Na de avondwandeling slaap je ook weer beter ’s nachts. En door de deur uit te gaan maak je misschien ook wel nieuwe contacten in de buurt, waardoor je je minder eenzaam voelt.

Wat is jouw trigger om gezonder te gaan leven?

Op welk moment ga jij de positieve spiraal in gang zetten? Wat maakt het voor jou de moeite waard om het roer om te gooien naar beter leven? Vaak doe je dit pas als de huisarts of specialist in het ziekenhuis zegt dat je lichaam schade heeft opgelopen gedurende je ongezonde levensfase. En soms kan die schade niet meer ongedaan gemaakt worden. Maar zover hoeft het nog niet te zijn. Dus laat je gedachten maar eens gaan over jouw gezondheid en maak gezonder leven vooral leuk voor jezelf. Je hebt immers maar een leven.